Editia a XI-a ( 14-16 septembrie 2018 )

Proiectul FESTIVALUL INTERNAȚIONAL AL MUZICII MECANICE, editia a 11-a (FIMM 11) s-a derulat în perioada februarie-noiembrie 2018 în parteneriat cu Administrația Fondului Cultural Național, Primăria Iași, Direcția Județeană pentru Cultură Iași, Centrul Cultural German Iași, Palas Iași, Galeriile Anticariat „Dumitru Grumăzescu” DIG, Centrul Social – Cultural „Sfântul Ilie” Miclăușeni, Asociația Crescendo International, Asociația Atelierul de Tango.

Printre colaboratori menționăm: Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” Iași, Filarmonica de Stat „Moldova” Iași, 4B Media, Teatrul de Modă Kasta Morrely. Toate activitățile proiectului s-au axat pe pregătirea și derularea Festivalului Internațional al Muzicii Mecanice, ediția a XI-a, eveniment care a avut loc în perioada 14-16 septembrie 2018. Timp de trei zile, 14-16 septembrie 2018, festivalul a oferit publicului un program deosebit de dens care a cuprins expoziții de aparate muzicale, spectacole ale flașnetarilor, concerte, dans, animație, video mapping, prezentare de vestimentație, workshop pentru specialiști. FIMM 11 s-a desfășurat în Iași, la Palatul Culturii și Grădina Publică (14 și 15 septembrie 2018), respectiv la Miclăușeni (16 septembrie 2018). Festivalul s-a bucurat și la această ediție aniversară de o participare prestigioasă, devenită deja tradițională, din România și din țări, precum: Germania, Franța, Slovenia și Slovacia.

Primele două zile ale festivalului au oferit ieșenilor  un program deosebit de atractiv pentru toate vârstele. Trubadur al altor vremuri, Patrice Giraud din Franța,  acompaniat de „tourneur la manivelle”, a încântat publicul prin frumusețea melodiilor de ieri și de astăzi special selectate din repertoriile lui Edith Piaf, Charles Aznavour, Serge Gainsbourg, Georges Brassens sau Nino Ferrer. Din Slovenia „Kranjski Komedijanti” – Rastko Tepina, Alja Kump Ankerst, artiști profesioniști dedicați artelor străzii, acompaniați de 2 orgi de stradă au adus specificul țării lor.

FIMM 2018
FIMM Editia XI - 2018

Pentru prima dată în festival, Ivan Gontko, Milan Friso, Tomáš și Mariana  Plaszky din Slovacia,  binecunoscuți la nivel european prin prezența lor la numeroase festivaluri si manifestari tematice, au animat spectacolul flașnetarilor, aducând în prim plan frumusetea cântecului și specificitatea instrumentelor de muzică mecanică și a costumelor din Republica Slovacă. Din România, colecționarul Gabriel Gospodaru din București cu flașneta sa s-a bucurat de aprecierea publicului, prezent în număr din ce în ce mai mare, în cele trei zile ale festivalului.

Spectacolele desfășurate pe Esplanada Palatului Culturii și în Grădina Publică Palas au fost animate de Alja Kump Ankerst din Slovenia  și de trupa The Sky din Iași. De o înaltă ținută artistică a fost concertul Corului „Gavriil Musicescu” din cadrul Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași, prezentat în aer liber, într-o ambianță feerică, în seara zilei de 15 septembrie 2018.

Concertul pentru flașnetă, cvartet de coarde și muzică electronică, care a avut loc vineri, 14 septembrie în Sala Voievozilor din Palatul Culturii, a fost un eveniment de excepție din cadrul festivalului, apaludat la scenă deschisă de publicul prezent în număr mare la eveniment.

Reputatul muzician, compozitor și aranjor Adrian Oswalt din Germania, a interpretat, alături de Cvartetul de coarde „Mezzo” din Iași, compoziții și aranjamente adaptate special pentru flașnetă. Merită semnalată prezența în cadrul concertului a grupului de balet al Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași care, prin costume și interpretare, a conferit multă culoare evenimentului concertistic foarte bine primit de publicul participant la eveniment.

Simpozionul Internațional Istoria muzicii mecanice și probleme de restaurare – conservare a automatelor muzicale s-a desfășurat în zilele 14-16 septembrie 2018. Ca și la edițiile precedente, simpozionul s-a bucurat de participarea unor specialiști din instituții prestigioase, colecționari și restauratori. Au fost prezentate 24 de lucrări privind colecțiile de automate muzicale, exemple de bune practici privind restaurarea și conservarea lor, modalități de prezervare, ca și noutăți privind automatele muzicale moderne. Lucrările prezentate au fost publicate în Buletinul Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, nr. 12, 2018.

FIMM Editia XI - 2018
FIMM Editia XI - 2018

In a treia zi a festivalului s-a organizat, în parteneriat cu Centrul Social-Cultural Sfântul Ilie” Miclăușeni, Caravana muzicii mecanice, care a promovat FIMM și în afara Iașiului, făcând un popas muzical la Castelul Sturdza din Miclăușeni. Expoziția  „Aparate muzicale din colecții publice și private”, prezentarea colecției  Atemporal -concept Mella’s Hat, aparținând designer-ului Mihaela Iacob și spectacolele prezentate de flașnetari pe esplanada Palatului Culturii, au atras un public numeros de toate categoriile de vârstă atât din Iași, cât și din regiunile limitrofe ale Castelului Sturdza din Miclăușeni.

Pe toată perioada festivalului a fost deschisă, la Palatul Culturii, expoziția: „Aparate muzicale din colecții publice și private”, care a adus în atenția publicului piese de înregistrare a sunetului prezente din patrimoniul Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”Iași, precum și din domeniul privat aparținând colecționarilor: Doru Fărcuș (Băicoi, Ploiești), Gabriel Gospodaru și Cristian Ardeleanu (București), Viorel Moise (Brăila), Marius Bența (Brașov) și Octavian Baltag (Iași).

Piesele etalate în expoziție au fost semnalate în catalogul de colecție Aparate muzicale din colecții publice și private,realizat de muzeograf Camelia Cristofor. Evenimentele desfășurate pe parcursul celor trei zile ale festivalului s-au bucurat de o largă apreciere din partea publicului ieșean , dar și din regiunile limitrofe ale Iașiului.

Festivalul Internațional al Muzicii Mecanice, ediția a XI-a, este evenimentul care a beneficiat de o bună promovare pe plan local, național, dar și internațional. Au fost realizate afișe, bannere de promovare, pliante, flyere. Aparițiile în televiziunea locală și națională, emisiunile de televiziune și radio ( TVR IAȘI, BZI Iași, Radio Iași, CNS TV Roman) articolele din presa scrisă au fost numeroase. Internetul a avut un rol important în promovare prin site-ul CMNM www.palatulculturii.ro, prin pagina de Facebook a muzeului, prin numeroasele postări Youtube și multe alte menționări în spațiul virtual. Evenimentele din prima zi a FIMM 11 au fost transmise live online parteneriatul cu 4B Media.

FIMM Editia XI - 2018