SIMPOZIONUL

``Istoria muzicii mecanice și probleme de restaurare și conservare a automatelor muzicale``

Imagini de la simpozion

SIMPOZIONUL Istoria muzicii mecanice și probleme de restaurare și conservare a automatelor muzicale a reunit, începând cu prima ediție din 1999, specialiști de prestigiu din țară și străinătate.

Astfel prezența dr. Helmut Kowar, profesor și cercetător la Academia de Științe din Viena, Austria, a dipl. ing.Hans Schmitz, restaurator din Stuttgart, Germania, a domnului De Bie Daniel, colecționar și restaurator de orgi din Belgia, a profesorului Henri Noubel, colecționar și interpret la flașnetă din Cehia, a domnilor Wolfgang Brommer (restaurator și constructor de orgi din Waldkirch, Germania) și Adrian Oswalt (aranjor și compozitor de muzică de mecanică pentru flașnetă din Stuttgart (Germania), Petr Nekuza, muzeograf la Muzeul Tehnic Brno (Cehia), precum și a domnului Robin Biggins, California, U.S.A., din partea Asociației Music Box Society International (MBSI), la care muzeul nostru este afiliat  alături de ceilalți participanți din țară prezenți și la edițiile anterioare, a contribuit din plin la reușita celor zece ediții ale festivalului festivalului, atât în ceea ce privește schimbul eficient de informații, specific domeniului propus, cât mai ales în completarea documentației istorice, dar și de conservare privind automatele muzicale din colecție.

Festivalul s-a bucurat de-a lungul timpului de prezența unor muzeografi, conservatori și cercetători din România de la Muzeul Ceasului „N. I. Simache” Ploiești, Muzeul Brăilei, Muzeul Tării Crișurilor, Muzeul de Istorie Galați, Muzeul de Istorie Zalău, Muzeul Național Tehnic „Dimitrie Leonida” București, Muzeul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanța și Centrul Zonal de Conservare – Restaurare Iași, Muzeul Național de Istorie din București, Universitatea Transilvania din Brașov.

Lucrările prezentate au fost publicate începând din 2010 în Buletinul Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, ajuns în acest an la ediția a XI-a.

Simpozion