Editia a XII-a ( 16-18 septembrie 2022 )

Proiectul Festivalul Internațional al Muzicii Mecanice (FIMM 13), desfășurat în perioada 16-18 septembrie 2022 la Palatul Culturii din Iași, a fost organizat de Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Iași, Centrul Cultural German Iaşi, Palas Iași, Primăria Municipiului Iași, Teatru Național „Vasile Alecsandri” Iași, Opera Națională Română Iași, Asociația Crescendo International, Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Filarmonica de Stat „Moldova” Iași, Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” Iași, Asociația Kasta Morelly, 4 B Media.

Proiectul a avut ca scop valorificarea unui patrimoniu tehnic reprezentativ – colecția de instrumente de muzică mecanică a Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, unică în țara noastră, dar și perpetuarea tradiției europene a flașnetei , respectiv promovarea artelor străzii.

Deschiderea oficială a FIMM 13 a avut loc vineri, 16 septembrie 2022, în Sala „Henri Coandă” de la Palatul Culturii Iași, în prezența unui public numeros, dornic să asiste la programul special pregătit de instituția gazdă, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”. Evenimentul a fost deschis de către tinerii balerini de la Opera Națională  Română din Iași într-un frumos concept coregrafic, intitulat „Ballet, beautiful dance”, propus de doamna coregraf Cristina Todi, sugestiv semnalat prin costume și prezentare artistică.

Un moment important în programul festivalului l-a constituit organizarea expoziției Aparate muzicale în miniatură. Colecția George Marici și colecția Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” (curator Muzeograf Camelia Pralea) care a etalat 90 de piese în miniatură din domeniul muzicii mecanice, cu acționare cu cilindru cu pini și discuri metalice perforate etalate din patrimoniul Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” și din colecția privată George Marici.

Simpozionul Internațional Istoria muzicii mecanice și probleme de restaurare – conservare a automatelor muzicale s-a desfășurat în zilele 16 – 17 septembrie 2022. Ca și la edițiile precedente, simpozionul s-a bucurat de participarea unor specialiști din instituții muzeale și de cercetare specifică domeniului de înregistrare și redare a sunetului din țară și străinătate. Programul simpozionului a semnalat 22 de lucrări privind colecțiile de automate și instrumente muzicale, exemple de bune practici privind restaurarea, conservarea și modalități de prezervare ale acestora. Astfel, au participat invitați atât din țară (Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” Ploiești, Muzeul Brăilei, Muzeul Țării Crișurilor – Oradea, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, Universitatea din Brașov, Complexul Muzeal Arad, Muzeul Județean Botoșani, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău și muzeul gazdă), cât și din străinătate (Muzeul Național de Istorie și Arheologie Chișinău – Republica Moldova). Coordonarea simpozionului a fost asigurată de muzeografii: Lenuța Chiriță și Teodora – Camelia- Cristofor. Lucrările prezentate au fost publicate în Buletinul Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, nr. 16, 2022.

Revigorarea artelor străzii a debutat vineri, 16 septembrie 2022, prin evenimentul Flașnetari în concert, la care au participat cântăreți profesioniști și amatori din Germania, Franța, Cehia, Slovacia, Slovenia, Polonia și România. Acompaniați de orgi de stradă cu cartele sau benzi perforate, vechi sau recente având un repertoriu destinat atât tinerilor cât și vârstnicilor, spectacolele au fost primite cu multă căldură de publicul prezent la eveniment.

Trubaduri ai altor vremuri, Patrice Giraud din Franța și Pascale Barouline, acompaniați de „tourneur la manivelle”, au încântat publicul prin frumusețea melodiilor de ieri și de astăzi special selectate din repertoriile lui Edith Piaf, Charles Aznavour, Serge Gainsbourg sau Nino Ferrer.

Melodii celebre au răsunat din flașnetele colorate aparținând lui Bogomir Gajser și Janez Martelj din Slovenia.

Tomáš și Mariana Plaszky din Slovacia, binecunoscuți la nivel european prin prezența lor la numeroase festivaluri și manifestări tematice, au animat spectacolul flașnetarilor aducând în prim plan frumusețea cântecului și specificitatea instrumentelor de muzică mecanică și a costumelor din Slovacia.

Piotr Bot, Agata Jastrezbski și Jan Jastresky sosiți pentru prima dată la Iași din Varșovia (Polonia) și acompaniați de o orgă Barbarie portabilă comandată de cartele perforate și de papagalul Carlos, s-au remarcat prin vocile deosebit de calde, dar și prin acuratețea repertoriului ales reușind să încânte publicul prezent atât pe Esplanada Palatului Culturii din Iași, cât și în Holul Central, spațiul ales de cântăreții flașnetari, în caz de vreme nefavorabilă (vânt și precipitații).
Hans Peter Fischl din Germania a încântat publicul prin diversitatea și frumusețea repertoriului special selectat și înregistrat la flașnetă. Din festivalul nu a lipsit reprezentatul României, domnul Gabriel Gospodaru din București, care, acompaniat de flașneta sa Stuber construită la Berlin,  s-a bucurat de aprecierea publicului prezent. Pentru prima dată prezent la festival ieșeanul Marian Berbunschi a delectat ochii privitorilor prin flașneta de concert Trubadores de provenienta germană, cu un repertoriu care a strâns zeci de tineri mirați de farmecul și cântecul instrumentului.

Concertul The sun shines with music reprezintă video înregistrarea care a adus în atenție  lucrări din creația compozitorului și aranjorului Adrian Oswalt (Stuttgart, Germania), eveniment transmis în premieră pe pagina web www.fimm.ro, în ziua de 17 septembrie începând cu ora 19.00.

Spectacolul videomapping Frumusețea muzicii mecanice realizat live în seara zilei de 16 septembrie 2022 pe Turnul Central al Palatului Culturii din Iași, a introdus publicul spectator într- o poveste cu și despre instrumente și accesorii de muzică mecanică, ingenios conturată în imagini și sunet de videoartistul Andrei Cozlac.

Ziua de 17 septembrie 2022 a fost deschisă cu prezentarea în Holul Central al Palatului Culturii din Iași a colecției de accesorii Atemporal III – concept Mella’s Hat, concepută și realizată de designerul Mihaela Iacob după modele de ieri și de azi, spre încântare publicului prezent în număr mare la eveniment.

De o înaltă ținută artistică a constituit prezența în cadrul festivalului a concertului oferit de Corul „Gavriil Musicescu” din cadrul Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași, dirijor Consuela Radu-Țaga , desfășurat vineri 16 septembrie 2022, în Sala „Henri Coandă”.

În cea de-a treia zi a festivalului s-a organizat evenimentul coregrafic În lumea dansului clasic, spectacol oferit în premieră, în ziua de 17 septembrie de către elevi de la clasa de balet a Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă”, coordonați de doamna prof. Rodica Fălișteanu.

Festivalul Internațional al Muzicii Mecanice ( FIMM 13) s-a încheiat printr-un concert, intitulat Perpetuum Mobile, care a adus în scena o selecție de piese de largă audiență interpretate la instrumente de percuție, prin participarea Bucharest Percussion Ensemble, prezentat în premieră în ziua de 18 septembrie 2022 începând cu ora 16.00.

Festivalul Internațional al Muzicii Mecanice, ediția a 13-a, este evenimentul care a beneficiat de o bună promovare pe plan local, național, dar și internațional. Afișele, bannerele de promovare, pliantele, aparițiile în televiziunea locală și națională, emisiunile de televiziune și radio (TVR IAȘI, BZI Iași, Radio Iași, CNS TV Roman) articolele din presa scrisă au fost numeroase. Internetul a avut un rol important în promovare prin site-ul CMNM www.palatulculturii.ro, prin pagina de Facebook a muzeului, prin numeroasele postări Youtube și multe alte menționări în spațiul virtual. Evenimentele din prima zi a FIMM 13 au fost transmise live online parteneriatul cu 4B Media. Coordonarea întregului program al festivalului a fost realizată de Monica Nănescu, șef Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, –

Galerie Foto